tiedotteet

Suomen kansallisooppera ja -baletti – Kiinnostava kokonaisuus

Tervehdin Oopperatalon turvallisuuspäällikkö Samuli Nuutista aulassa. Pääsen ensimmäistä kertaa elämässäni Oopperatalon kulisseihin ja selvittämään millaista turvallisuuspäällikön työ on näin ainutlaatuisessa kiinteistössä.

Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattimaisen ooppera- ja balettitoiminnan tarpeisiin tehty rakennus avattiin Helsingin Töölönlahdella vuonna 1993. Oopperatalossa on päänäyttämön ja 1 300-paikkaisen katsomon lisäksi myös pieni näyttämö eli Alminsali, puvusto, lavastamo, erilliset harjoitustilat sekä yli 500 kuukausipalkkaista työntekijää 35 eri maasta. Esityksiä on vuosittain yli 500 ja kävijöitä lähes 300 000.

Koko Oopperan ja Baletin yhteinen tavoite on Lean*, jonka hengessä pyritään kehittämään ja sujuvoittamman produktioiden tuotantomallia.

“Itse olen nyt Lean -koulutuksessa, jossa pyrin muun muassa selvittämään kuinka hyvin ja millä tavoin sitä voidaan hyödyntää turvallisuusjohtamisessa”, Samuli sanoo.

Ennen uraansa Oopperassa ja Baletissa Samuli Nuutinen on ehtinyt toimia laajalti erilaisissa turvallisuus tehtävissä, Suomessa ja ulkomailla.

“Parasta tässä työssä on vaihtelevat tilanteet sekä kehittäminen koko ajan muuttuvassa ympäristössä, pitkäjänteisten rutiinien lisäksi”, Samuli kertoo.

Ooppera ja Baletti tuovat työhön monia ulottuvuuksia erilaisten ihmisten, käyttötarkoitusten ja tilanteiden kautta. Kiinteistöturvallisuuteen sisältyy muun muassa tilaturvallisuus hyvin ainutlaatuisissa tiloissa, asiakkaiden mukavuudesta tinkimättä. Vaihtelua turvallisuustyöhön tuovat myös itse teokset, joista jokainen on erilainen. Erilaisia ovat näin ollen riskitkin, liittyivät ne sitten lavasteisiin, lattia- tai kattonostimiin tai vaikka itse ohjaukseen. Jokaiseen teokseen tehdään oma erityinen riskianalyysinsä.

“Meillä on täällä osaava ja monipuolinen porukka toteuttamassa produktioita sekä takaamassa ihmisten viihtyvyyden ja turvallisuuden”, Suomen kansallisoopperan ja -baletin turvallisuuspäällikkö Samuli Nuutinen kertoo.

Lean: Lean pyrkii siihen, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille.