Tekoälyn hyödyt turvallisuudessa

tekoäly_pixabay

Teknologia kehittyy kovaa vauhtia, ja meillä on jo nyt enemmän virtaa taskussamme kuin kodeissa 90-luvulla. Tekoäly on ollut mielenkiintoinen konsepti tieteiskirjallisuudessa jo vuosikymmeniä. Todellisuudessa olemme kuitenkin jo lähellä sitä, mitä tieteiskirjallisuudessa kerrotaan, nimittäin viime vuosina on tehty läpimurtoja “koneoppimisessa” käyttäen neuroverkkoja, jotka jäljittelevät oikeiden neuronien prosesseja.

Tekoäly ei ole kuitenkaan pelkkä tulevaisuuden haave, sillä on jo jonkinlainen vaikutus maailmaan ympärillämme. Tekoälyn huomaa parhaiten jokapäiväisessä elämässämme esim. hakukoneissa, jotka käyttävät tekoälyä parantaakseen hakualgoritmeja, jotta asiakkaat saisivat parempia hakutuloksia. Lisäksi Amazonin kehittämä Echo on tekoälyä käyttävä puheohjattava kotiapuri.

Mutta mitä jos tekoälyä käyttäisi turvallisuuden lisäämiseen?

Videovalvonta ilman videoanalytiikkaa on yhtä tehokasta kuin valvontaa tekevät ihmiset. Jopa koulutettu valvomohenkilökunta tekee paljon virheitä, koska heidän on keskityttävä tarkasti niin moneen ruutuun, että joitain asioita jää varmasti huomaamatta. Britanniassa 1973 tehdyn tutkimuksen mukaan yhtä monitoria käyttäen vankilan huomiota herättävien tapahtumien havaitsemisen todennäköisyys oli 85 prosenttia, joka tippui 45 prosenttiin kun monitoreja oli yhdeksän. Myöhemmin 2003 teollisuusalueella tehdyssä tutkimuksessa huomiota herättävien tapahtumien havaitsemisen todennäköisyys raportoitiin olevan vain 25 prosenttia.

Yritysten, korkeakoulujen ja hallituksen kiinteistöissä saattaa olla käytössä jopa yli tuhat kameraa hajautetulla alueella. Videovalvontaa suorittavalta ihmiseltä jää huomaamatta monia turvallisuusuhkia, ja sääntöperusteiset järjestelmät tallentavat paljon vääriä positiivisia tuloksia. Molemmat ovat merkittäviä riskejä. Suuret organisaatiot voivat tallentaa kuukausittain miljoonia tunteja videota, joita pitää seurata ja tutkia poikkeamia etsien.

Tekoälyn ajama konenäköteknologia on alkanut löytää tiensä turva-alalle auttaakseen ihmisiä ja lisäämään turvallisuutta. Tarkka pikselitason ihmistunnistus ja “objektien havaitseminen” yhdistettynä muokattavan “tietyn paikan kohteiden havaitsemisen” kanssa mahdollistaa autonomisen videovalvonnan. Samalla konenäön tarkkuustasolla pystyy tekoälyä käyttämällä löytäämään kiinnostavia kohteita skannaamalla metatunnistetietoja. Tämä mahdollistaa tuhansien tallennetuntien skannaamista sekunneissa, nopeuttaen prosessia huomattavasti. Ihmisellä menee samaan työhön tunteja, ehkä jopa päiviä. Mutta tarkoittaako tämä, että konenäön algoritmit korvaavat ihmiset?

Teknologian kautta videovalvonnasta ja turvahenkilöistä tulee tehokkaampia, joka mahdollistaa seuraavat asiat:

●      Kuolonuhrien vähentyminen

●      Kriittisten tilanteiden nopeampi havainnoiminen

●      Enemmän informaatiota pelastushenkilöstölle

●      Väärien hälytysten vähentyminen

 

 

Lähteet: https://www.securityindustry.org/2017/04/01/ai-benefits/

Turvakolmiossa työharjoittelussa ollut Joni Kemppainen