Hoiva Mehiläinen - Villa Wanha Lahti

hoiva mehiläinen.jpg

Hoiva Mehiläisen avaimettoman lukituksen kehitys lähti liikkeelle v.2016 Lahden toimipisteestä Villa Wanhasta.

Villa Wanha on ihmisläheinen - jokainen asukas on ainutlaatuinen. Jokaisen asukkaan tavat, tottumukset ja elämänhistoria otetaan huomioon palveluita ja tapahtumia suunnitellessa. Villa Wanhassa järjestetään viikoittain toiminnallisia tapahtumia ja tilaisuuksia asukkaille.

Villa Wanha Lahti sijaitsee keskellä kaupunkia, Lahden ytimessä. Kaupat, kahvilat, tori ja muut palvelut ovat lähellä helpottaen aktiivista elämää. Asukkaat voivat myös viettää kiireetöntä aikaa viherparvekkeella nauttien ulkoilmasta.

Hoiva Mehiläisessä lukitusta lähdettiin kehittämään, koska haluttiin helpottaa asukkaiden ja henkilökunnan arkea. Järjestelmien sähköistämistä tutkittiin ja vaihtoehtoja vertailtiin. Salto Systemsin kulunohjausjärjestelmän todettiin sopivan ympäristöön parhaiten.

Yhdessä Turvakolmio Groupin kanssa järjestelmäkokonaisuutta on hiottu kohde kohteelta paremmaksi ja ympäristöönsä sopivammaksi.

“On tässä matkalla ollut haasteita, mutta kaikki on saatu kuntoon ja niistä on opittu”, Hoiva Mehiläisen projektipäällikkö Janne Heikkilä sanoo.

“Lahti oli ensimmäinen kohde, joka tehtiin ja siitä on opittu paljon. Tiloja on räätälöity juuri asukkailleen sopiviksi yhdessä Turvakolmion kanssa,” Janne lisää.

Villa Wanha Lahti.jpg

Miten järjestelmä sitten helpottaa asukkaiden ja henkilökunnan arkea?

Jokaisella asukkaalla on huoneensa ovessa Salto Mini. Se on kulkutunnisteen lukijalla varustettu langaton sähkölukko heloituksineen. Sen voi avata tunnistetta näyttämällä.

Perinteinen mekaaninen tai sähkömekaaninen avainjärjestelmä ei kohteessa toimisi, koska avaimen asettaminen tarkasti avainpesään on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta. Tunnistetta näyttämällä motoriikan ei tarvitse olla enää huipussaan, että oven saa avattua.

“Toki meillä on asukkaita, joiden taidot ei enää riitä oven avaamiseen edes tunnisteella, mutta heitä hoitajat avustavat muutenkin,” yksikönjohtaja Sirkku Taskinen kertoo.

Omaisille on mahdollista antaa tunniste sekä määritellä mihin ja milloin omainen tunnisteellaan pääsee kulkemaan.

Henkilökunnalle järjestelmä on tuonut lisää turvallisuutta ja kulkemisen helppoutta. Tuuraajien ”avaimet” voi luoda itse ja hävinnyt tunniste on nopeasti poistettavissa järjestelmästä ilman lukkoseppää.

“Asukkaat ovat ottaneet mielenkiinnolla tunnistelätkän käytön vastaan. Huvittuneisuutta se on enemmän aiheuttanut. Tälläkö sitä pitäisi päästä kulkemaan -tyyppisin kommentein. Hyvin se on sujunut,” Sirkku kertoo.