Hoiva Mehiläinen - Omakoti Kehrä

omakoti kehrä.jpg

Omakoti Kehrässä on kaksikymmentä viihtyisää kotia ympärivuorokautista palveluasumista tarvitseville kehitysvammaisille. Kehrä sijaitsee keskellä rauhallista omakotialuetta luonnonläheisessä Mäyräkorvessa. Omakoti Kehrässä eletään täyttä elämää turvallisessa ympäristössä asukkaiden yksilöllisyyttä kunnioittaen.

Omakoti Kehrässä asumisen kehittämisessä käyttäjillä on suuri rooli. Asukkaiden tarpeet otetaan huomioon yksilöllisesti, jonka myötä joitakin muutoksia on ollut tarve toteuttaa ja tehdä. Muutokset otetaan huomioon tulevissa kohteissa. Tavoitteena on oppia uutta ja kehittää asumista aina vain paremmaksi.

Omakoti Kehrässä on käytössä Turvakolmion toimittama Salto Systemsin kulunohjausjärjestelmä.

”Järjestelmän ohjelmisto on helppo ja nopea käyttää. Järjestelmä on toiminut hyvin, vaikka viilauksia on tehty. Meillä asukkaat esimerkiksi saattavat kuormittaa lukitusta eri tavalla kuin vanhuspuolella. Se tulee ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa,” yksikön johtaja Hannu Behm kertoo.

”Esimerkiksi meidän asukkaat saattavat painella ja vetää kahvoista edestakaisin enemmän kuin tavallisesti, ihan diagnoosistaan johtuen,” Hannu jatkaa.

Omatoimisuutta arkeen

Oleskelutilan lisäksi Omakoti Kehrässä on oma pesutupa, jota asukkaat voivat käyttää vapaasti. Palveluasumisessa tärkeää on asukkaan arjen omatoimisuuden tukeminen. Asuntojen ja rakennuksen ulko-ovista kuljetaan tunnisteella. Tämäkin tukee omatoimista kulkemista.  

Perinteinen mekaaninen tai sähkömekaaninen avainjärjestelmä on hankalampi käyttää, koska avaimen asettaminen tarkasti pienelle alueelle on monille asukkaille motorisesti haastavaa. Tunnistetta näyttämällä motoriikan ei tarvitse olla niin tarkkaa, jotta oven saa avattua.

Helposti ja nopeasti

Henkilökunnan kulkemista Salton kulunohjausjärjestelmä on helpottanut muun muassa siksi, että jokaisesta ovesta päästään kulkemaan yhdellä “avaimella” eli tunnistelätkällä.

Jos asukkaan tai työntekijän tunniste katoaa, se on kustannustehokkaasti ja helposti poistettavissa järjestelmästä ohjelmiston helppokäyttöisellä käyttöliittymällä.