Eroon vikahälytyksistä

Tuleeko teillä turhia hälytyksiä ovista? Rikotaanko kupuja? Ohessa ratkaisuehdotuksia.

Kulunvalvotussa oviympäristössä tulee usein vastaan toistuva ongelma, joka aiheuttaa kuluja. Ovesta on päästävä poistumaan vapaasti palotilanteessa. Ovessa on vihreä muovikupu vääntönupin päällä, joka rikotaan vain hätätapauksessa. Kuitenkin käytännössä näin ei tapahdu, vaan kuvun asennuksen jälkeen noin viikon sisällä kupu on jo rikki ja se täytyy vaihtaa. Ovelta tulee myös hälytys kulunvalvontajärjestelmään, että ovesta on kuljettu laittomasti. Monessa yrityksessä laittomat avaukset ja hälytykset ovat yleisiä. Näillä tarkoitetaan vääntönupista tai avainpesästä kovalla avaimella kulkemista. Turhat hälytykset menevät vartiointiliikkeeseen, joka käy tarkastamassa tilanteen kiinteistössä. Vartioliike luonnollisesti laskuttaa käynneistä. Ylimääräiset hälytykset auheuttavat turhaa työtä ja lisäkuluja.

Tähän ongelmaan on kuitenkin olemassa ratkaisu. Jos kiinteistössä on Abloyn vanhanmallinen sähkölukkorunko, tulee se päivittää tähän päivään. Uusilla lukkorungoilla voidaan kuitenkin muutos tehdä pienillä muutoksilla.

Abloy lukko

Abloyn esimerkkikuvan vasemmanpuoleinen lukituskokonaisuus on tarkoitettu kaksipuoleiselle sähköiselle lukitukselle. Kuitenkin tämä voidaan toteuttaa myös ilman vääntönupin vihreää kupua. Vääntönupin tilalle laitetaan joko sokea kilpi (niin kuin oikeanpuoleisessa kuvassa) tai toinen avainpesä.

Kun halutaan että oviympäristö täyttää paloturvallisuusmääräykset, oven läheisyyteen asennetaan Riko lasi -painike. Näin ovi saadaan aukeamaan oven painikkeesta (kahvasta) kun lasi on rikottu. Tämä vähentää huomattavasti virhehälytyksiä kun ovessa ei enää ole vääntönuppia. Paloturvallisuus pidetään kuitenkin samalla tasolla. 

Abloyn oikeanpuoleisen kuvan yhteen suuntaan kulunvalvotussa ovessa ei enää käytetä vääntönuppia, koska ovi aukeaa aina sisäpuolelta (ei valvotulta puolelta) oven painikkeesta. Oven painike toimii avauspainikkeena.