Kiinteistöprojektoinnin uranuurtaja

Martti Löppönen talotekniikka.jpg

Astun Helsingin Seurakuntayhtymän aulaan ja luokseni kävelee hymyilevä mies. Tervehdimme ja kädenpuristus on jämäkkä. Istumme kahvipöydän ääreen. Kun kaivan laukustani nauhurin, talotekniikka-asiantuntija Martti Löppönen mainitsee, että hänelläkin on samanlainen nauhuri. Hän harrastaa äänittämistä, pääasiassa musiikin parissa.

Martti Löppönen puhuu useampaa kieltä kuin moni muu, muun muassa englantia, ranskaa, olofia, kreikkaa ja hepreaa. Ruotsi on kuulemma pahasti ruosteessa.

 

Digitaalitekniikka elää ja muuttuu

Martti Löppönen aloitti uransa kiinteistöprojektien parissa Suomessa ja maailmalla. Projekteissa hän toimi projektipäällikkönä urakoiden sähkötöissä.

”Kuusi vuotta oltiin Senegalissa perheen kanssa. Sieltä sitten Suomeen ja 1991 tulin tänne Seurakuntayhtymälle töihin”, hän kertoo.

”Ensin olin tekninen isännöitsijä ja sitten hommaa lähdettiin kehittämään. Taloautomaatiossa olin kymmenisen vuotta ja nyt toimin talotekniikka-asiantuntijana”, Martti tarkentaa.

”Aikanaan kirkollisissa rakennuksissa ei juurikaan ollut rikosilmoitinjärjestelmiä koska koettiin, että sellainen ei kuulu kirkollisiin rakennuksiin. Lopulta 90-luvun lopulla järjestelmät lisättiin pitkälti kaikkiin rakennuksiin kerralla”, Martti kertoo.

Kaikki järjestelmät vaativat huolellista ylläpitoa, että ne pysyvät ajantasaisina. Järjestelmillä on oma elinkaarensa niin kuin muillakin rakennusten osilla. Huollolla elinkaarta voidaan pidentää. Kuitenkin kun järjestelmä tulee tiensä päähän, osien vaihto ei enää auta ja laitteet tulee uusia.

Helsingin seurakuntayhtymän Martti Löppönen on osa kiinteistökehitystiimiä. Kehitystiimin tehtäviin kuuluu seurata aikaa. Mitä tuotteita markkinoilla on ja mihin ne kehittyvät? Miten niitä voidaan hyödyntää seurakuntayhtymän kohteissa?

”Alan toimijoilta, -lehdistä ja -messuilta saa muun muassa hyvin tietoa”, Martti kertoo.

”Oma aktiivisuus, kiinnostus ja motivaatio täytyy olla. Sekä uteliaisuus ottaa aiheesta itse selvää”, hän jatkaa.

 

Kiinteistöalalla tarvitaan isoja integraatioita

Mikä olisi tulevaisuuden tarve kiinteistöjen kehittämisessä?

”Mitä enemmän järjestelmiä voidaan yhdistää, sitä tehokkaampaa käyttö ja ylläpito olisi. Esimerkiksi kiinteistön turva- ja merkkivalojärjestelmä, paloilmoitin, kulunvalvonta ja muut järjestelmät saataisiin samaan grafiikkaan,” Martti pohtii.

”Vastaavasti palvelinympäristö on melko raskas. Turvatekniikka voisi olla esimerkiksi kokonaan pilvessä ja siellä olisi ammattitaitoinen asiantuntija tulkitsemassa toimintoja. Kiinteistöpuolella taloautomaatiossa tämä on jo yleistä mutta turva-alalla siinä on vielä kehitettävää”, hän jatkaa.

”Vartijoiden koulutukseen tulisi myös panostaa. Vartija osaisi tarkistaa tilat paremmin ja ymmärtäisi miten järjestelmät toimivat. Silloin mahdollisia vikoja havaittaisiin myös paremmin”, hän lisää.

 

Tiina Miinalainen