Mikä on elektromekaaninen lukitus?

Kyseessä on avain joka pitää sisällään jonkinlaisen elektronisen tunnisteen ja avainpesän joka sisältää elektroniikkaa sekä tunnistetekniikkaa.

Avaimessa ja avainpesässä ei ole paristoa tai vain toisessa on. Myös avain voi olla mekaanisesti täysin samanlainen kaikilla käyttäjillä tai vastaavasti avaimen jyrsintä voi vaihdella.

Elektromekaaninen lukitus tuo mekaaniseen lukitukseen joustavuutta sekä parhaimmillaan, poistaa kaapelointitarpeen.

 

Erilaiset elektromekaaniset järjestelmät

 

1.    Abloy Protec2 Cliq

CLIQ on ASSA ABLOY -konsernin kehittämä teknologia, joka mahdollistaa pienikokoisen ja vähän virtaa kuluttavan elektroniikan liittämisen mekaanisiin avaimiin ja sylintereihin. CLIQ -lukitusteknologia mahdollistaa korkean turvatason lukituksen ja antaa uusia mahdollisuuksia avainten hallintaan sekä lukoston maksimiturvallisuuden säilyttämiseen.

Abloy cliq elektromekaaninen lukitus.png

Avainten kulkuoikeudet voidaan nopeasti ja helposti mitätöidä tai niitä voidaan muuttaa tilanteen mukaan. Lukkojen ja avainten muistiin jää lisäksi tiedot kaikista avainten käytöistä.

 

Käyttövoimansa ABLOY® PROTEC CLIQ -avain ja lukko saavat avaimen sisällä olevasta paristosta, joten erillisiä virtalähteitä tai kaapelointeja ei tarvita. Avaimen paristo kestää pitkään ja on vaihdettavissa. Avain ja lukko kommunikoivat kaksisuuntaisesti DES-salatulla liikennöinnillä. 

 

2.    ILOQ

iLOQ kehittää tarvitsemansa sähköenergian avaimen työntöliikkeestä. Ohjelmoitavat lukot ja avaimet toimivat siksi ilman paristoja tai kaapeleita. Oven lukkosylinterin lisäksi tuoteperhe kattaa esimerkiksi riippulukot ja asennustarvikkeet. iLOQ on helppo asentaa, sillä avainpesä sopii nykyaikaiseen lukkorunkoon ilman muutostöitä. Lukot voidaan asentaa esimerkiksi ennen remonttia ja ohjelmoida uudestaan remontin jälkeen.

iloq elektromekaaninen lukitus.png

iLOQ S10 takaa pysyvästi korkean turvatason, sillä sekä lukot että avaimet ovat täysin ohjelmoitavia. Voit hallinnoida pääsyoikeuksia internetissä helppokäyttöisellä ohjelmistolla, jossa lukkojen sijainti näytetään kiinteistön pohjakuvassa. Avaimet ja lukot päivitetään ohjelmointilaitteella, jonka tietoliikenne salataan erillisellä ohjelmointiavaimella.

iLOQ Avaimissa ei ole yksilöiviä jyrsintöjä, vaan kaikki tieto on ohjelmoitu vahvasti salattuna avaimen mikrosiruun. Avainten pääsyoikeuksia voidaan muuttaa joustavasti vaikkapa uuden perheen muuttaessa kiinteistöön tai yhteisten tilojen käyttötarkoituksen muuttuessa. Uuden avaimen ohjelmointi onnistuu muutamassa sekunnissa.

iloq.jpg

iLOQin ansiosta kaikki asuinkiinteistön lukot ovat elektronisia, mutta ilman elektromekaanisten järjestelmien vaatimia paristoja tai kaapeleita. Lukoston ylläpito on siksi helppoa ja edulllista. Järjestelmää voi täydentää esimerkiksi yhteisten tilojen aikaohjatuilla lukkosylintereillä tai verkkoon liitetyllä avaimenpäivityspisteellä, jolloin avainten poistaminen, kulkutapahtumien lukeminen tai pääsyoikeuksien päivittäminen onnistuu reaaliajassa ilman käyntiä paikan päällä.

Kadonneen iLOQ Avaimen pääsyoikeudet poistetaan järjestelmästä nopeasti, helposti ja edullisesti ilman yhdenkään lukon vaihtoa tai uudelleensarjoitusta. Tallessa olevia avaimia ei myöskään tarvitse vaihtaa. Kiinteistön turvataso pysyy korkeana vuodesta toiseen.

Vahvasti salatussa digitaalisessa iLOQ Avaimessa ei ole yksilöivää jyrsintää, joka voitaisiin kopioida. iLOQ Avaimen kopiointisuojaus ei perustu avaimen muotoon tai patentin voimassaoloon, vaan vahvaan vaihtuvaan digitaaliseen salaukseen kulunvalvontatunnisteiden tapaan.

Yhteen iLOQ Avaimeen voidaan ohjelmoida kaikki pääsyoikeudet turvalukoista, hissien avainkytkimistä ja riippulukoista lähtien. Uusiokäytettävät avaimet voidaan ohjelmoida uudelleen lukemattomia kertoja.

 

3.    Abloy PULSE

Abloy pulse elektromekaaninen lukitus.jpg

Abloy PULSE avaimen työntöliike tuottaa tarvittavan energian avaimelle ja lukolle, joten paristoista ei tarvitse kantaa huolta. Symmetrisen muotoilun ansiosta avain toimii lukossa kummin päin tahansa ja LED-indikaatio ilmoittaa kulkuoikeuden. PULSE-avaimelle voidaan antaa kulkuoikeus kaikkiin asukkaan käyttämiin lukkoihin, kuten asunnon lukkoon, varastojen riippulukkoihin sekä vaikkapa roskakatoksen lukkoon.

Kulkuoikeudet voidaan ohjelmoida lukkoihin ja avaimiin käyttäjätarpeidenmukaisesti ja esimerkiksi kadonneiden avainten kulkuoikeudet saadaan poistettua mobiilisti mistä vain, milloin vain. Tieto muutoksista leviää järjestelmässä päivittävän lukijan kautta kulkeneiden avainten välityksellä.

Abloy PULSE julkistettiin FinnSec 2017 -messuilla ja se tulee myyntiin 2018 alussa.

 

4.    Kaba elolegic

Kaba elolegic -sylinterit yhdistävät mekaanisen turvallisuuden elektroniikan joustavuuteen. Kadonneiden avainten ohjelmointi ja kuittaaminen pois käytöstä tapahtuu paikalla suoraan ovella. Ohjelmointiyksikön tai ohjelmointiavaimen avulla voidaan avaimet yksilöllisesti jakaa eri sylintereille - jokainen avain on erilainen.

E-yksikkö - elolegicin aivot
E-yksikkö ohjaa Kaba elolegic -sylinterin elektronista osaa ja muokkaa ne tiedot, jotka lähetetään avaimesta sylinterin kautta. Jos e-yksikkö hyväksyy avaimen, lähetetään signaali, joka vapauttaa sylinterin estomekanismin.

kaba.gif

Ohjelmointiyksikkö tekee helpoksi ohjelmoinnin ja kadonneiden avainten kuittaamisen käytöstä. Kaba elolegic manager -ohjelmisto takaa yhdessä ohjelmointiyksikön kanssa parhaan mahdollisen järjestelmän hallinnan, suuret ajansäästötja erinomaisen joustavuuden.

 

 

Lähteet: Abloy.fi, Iloq.fi ja Kaba.fi