tiedotteet

Helen Oy – turvallisuuspäällikkö Mats Fagerström

Istumme Helenin turvallisuuspäällikkö Mats Fagerströmin kanssa kahvikupposen ääreen. Mietin ääneen kuinka mukava on kerrankin istua alas juttelemaan ihan ajan kanssa.

“Usein sitä ei ehdi montakaan sanaa ihmisten kanssa vaihtaa”, totean.

Miten Mats Fageströmistä tuli Helenin turvallisuuspäällikkö?

“Olin armeijassa erilaisissa töissä ulkomailla useamman vuoden. Olin jälleen lähdössä komennukselle ulkomaille kun samaan saumaan tuli  työtarjous Wärtsilälle Irakiin“, Mats kertoo.

“Siinä vaimokkeen kanssa mietittiin miten tehdään ja lopulta yhdessä lähdettiin Irakiin. Asuttiin kyllä Jordaniassa mutta töissä kävin Irakin puolella”, hän lisää.

“Wärtsilällä pääsin kehittämään ja miettimään erilaisia ympäristöön ja olosuhteisiin sopivia turvallisuus ratkaisuja. Esimerkiksi palkkasin paikallisia kuvausryhmiä kuvaamaan työmaan etenemistä ja ryhmien kuvamateriaali meni reaaliaikaisesti työtä valvoville henkilöille. Samalla siis lisättiin länsimaisten työntekijöiden turvallisuutta ja työllistettiin paikallisia, jotka osasivat liikkua alueella”, Mats jatkaa.

Asiat ja näkökulmat muuttuivat kun Matsin vaimo tuli raskaaksi ja samoihin aikoihin Matsille kävi työpäivän aikana läheltä piti- tilanne.

Mats kuuli Helenin hakevan uutta turvallisuuspäällikköä ja hetken pohdinnan jälkeen Mats ja hänen vaimonsa päättivät, että on aika palata Suomeen ja Mats haki paikkaa.

Oli kulunut useampi kuukausi, eikä pestistä ollut kuulunut mitään sitten alkuhaastattelujen. Yllättäen puhelin soi Jordaniassa, kesken illanvieton ja Helenin konsernijohtaja soitti. Hän kysyi milloin Mats voisi aloittaa.

Siitä lähti ura Helenin turvallisuuspäällikkönä liikkeelle.

“On ne kyllä pitäneet musta hyvää huolta. Nyt oon ollu täällä 12 vuotta ja viihdyn edelleen hyvin”, Mats Fagerström hymyilee.

“Luottamus oman tekemisen takana on iso asia, että voi tehdä ja toteuttaa asioita innovatiivisesti. Tärkeää on ollut myös konsernin rohkeus tehdä isoja muutoksia muiden edellä”, Mats sanoo.

“Kehittäminen tässä työssä on ollut parasta. Olen mm. päässyt kouluttautumaan ja päivittämään omaa tietouttani sekä puhumaan eri tilaisuuksissa. Myös startup yrityksille puhuessa on syntynyt hyviä ja mielenkiintoisia keskusteluita. Se on ollut hyvin innoittavaa”, hän kertoo.

Terve työkulttuuri

Helen käyttää paljon eri urakoitsijoita, joka tuottaa omat haasteensa tekemiseen erilaisten työkulttuurien kohdatessa.

“Meillä on hyvä tiimi joka ei ole mitenkään homogeeninen vaan ihan poikkihallinnollinen ja ollaan siitä huolimatta voitu puhua turvallisuudesta tosi ratkaisukeskeisesti. Vahva ajatus on myös ettemme kehitä vain kehittämisen takia, vaan perustellusti, kun sille on tarve”, Mats kertoo.

“Ollaan tehty henkilöstölle joka toinen vuosi yritysturvallisuuskulttuurikysely. Mittausarvoista voidaan hyvin nähdä miten kahden vuoden syklissä tehtävät asiat ovat vaikuttaneet ihmisten mielissä. Nyt 2018 kysely lähti 830 henkilölle ja vastauksia tuli 569”, Mats sanoo.

“Mahtavaa on se, että muutkin yhtiöt ovat alkaneet käyttämään samaa kyselyä omiin tarkoituksiinsa ja ovat huomanneet sen toimivaksi myös itsellään”, hän lisää.

Tulevaisuuden tarpeet

Vahvana esiin nousi tarve käyttää droneja kiinteistöturvallisuudessa. Esimerkiksi mittaamalla ja kuvaamaan lumen määriä, rakennuksen kuntoa tai yksittäisen tiilen kuntoa seinässä. Näin voitaisiin ennakoida kunnostus- ja ylläpitotoimenpiteitä. Jolloin kiinteistöjen tarkistaminen olisi turvallisempaa eikä kalliita telineitä tarvitsisi rakentaa.

“Paljon voitaisiin ennaltaehkäistä ja hoitaa ajoissa kun tälläinen tekniikka saataisiin käyttöön”, Mats Fagerström maalailee.